Home
1.
A can give B a start of 20 metres and C a start of 39 metres in a walking race of 400 metres. How much can B give C a start?
  • A.
    20 m
  • C.
    18 m
  • B.
    15 m
  • D.
    25 m
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [A]
Explanation :
 
 
  (L - x12)x23 = L(x13 - x12)  
 
 
  (400 - 20)x23 = 400(39 - 20)  
 
 
  x23 = 20 metres  
 
Report
Name Email  
2.
In a 300 metres race A beats B by 15 metres or 5 seconds. As time over the course is -
  • A.
    100 seconds
  • C.
    105 seconds
  • B.
    95 seconds
  • D.
    90 seconds
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer & Explanation : [B]
Explanation :
 
15 metres are covered by B in 5 seconds
 
300 metres are covered by B in  
5
15
 x 300    = 100 seconds        
 
 
  Time taken by A = (100 5) = 95 seconds  
 
Report
Name Email  
3.
Rashid can run 880 metres race in 2 minutes 24 seconds and Hamid in 2 minutes 40 seconds. How many metres start can Rashid give Hamid in a 880 metres race to make a dead heat?
  • A.
    88 ms
  • C.
    80 ms
  • B.
    77 ms
  • D.
    98 ms
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [A]
Explanation :
 
We have the distance by which Rashid can beat Hamid = 880   1 -
144
160
   = 88 m  
 
 
  Rashid can give Hamid 88 metres start in the race to make a dead heat.  
 
Report
Name Email  
4.
At a game of billiards A can give B 6 points in 50 and he can give C 13 in 65. In a game of 55, number of points B can give C is
  • A.
    3
  • C.
    5
  • B.
    4
  • D.
    8
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [C]
Explanation :
 
In a game of 50
 
While A scores 50, B scores 50 6 = 44 and in a game of 65,
 
While A scores 65, C scores 65 - 13 = 52.
 
 
 

While A scores 50, C scores

52
65
 x 50 = 40        
 
 
  While B scores 44, C's score = 40  
 
  While B scores 55, Cs score =
40
44
 x 55 = 50        
 
 
  In a game of 55, B can give C 55 - 50 = 5 Points.  
 
Report
Name Email  
5.
A and B take part in a 100 m race. A runs at 5 km per hr. A gives B a start of 8 m and still beat him by 8 sec. Speed of B is
  • A.
    5.15 km/hr
  • C.
    4.25 km/hr
  • B.
    4.14 km/hr
  • D.
    4.4 km/hr
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [B]
Explanation :
 
A's speed =   5 x
5
18
   m/sec =
25
18
 m/sec.  
 
Time taken by A to cover 100 m =   100 x
18
25
   sec = 72 sec.  
 
 
  B covers 92 m in 72 + 8 = 80 sec.  
 
  B's speed =  
92
80
x
18
5
   km/hr = 4.14 km/hr  
 
Report
Name Email