Home
1.
A man spends Rs. 8,100 in buying tables at Rs 1,200 each chairs at Rs 300 each. The ratio of chairs to tables when the maximum number of tables is purchased is
  • A.
    1:4
  • C.
    1:2
  • B.
    5:7
  • D.
    2:1
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [C]
Explanation :
Number of maximum number of tables costing Rs. 1200 each = 6 and from remaining money
i.e., (8100 - 7200) = Rs 900 he can buy 3 chairs costing Rs 300 each.
Hence ratio of chairs to tables = 3 : 6 = 1 : 2
Report
Name Email  
2.
A, B and C scored 581 runs such that four times As runs are equal to 5 times B's runs which are equal to seven times C's runs. Determine the difference between A's runs and C's runs.
  • A.
    125
  • C.
    105
  • B.
    120
  • D.
    90
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer & Explanation : [C]
Explanation :
Given: 4A = 5B = 7C
 
 
 
A
35
=
B
28
=
C
20
   
  So, A : B : C = 35 : 28 : 20
A's Runs =
35
(35 + 28 + 20)
 x 581 = 245  
and C's runs =
20
83
 x 581 = 140    
Thus, difference between As score and Bs score = (245 140) = 105
Report
Name Email  
3.
If two numbers are in the ratio 6 : 13 and their least common multiple is 312, the sum of the numbers is
  • A.
    75
  • C.
    76
  • B.
    57
  • D.
    67
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [C]
Explanation :
Let the two numbers be 6K and 13K
L.C.M. of 6K and 13K = 78K
 
  78K = 312
 
 
  K = 4  
 
  Sum of the numbers = 6K + 13K = 19K = 76  
Report
Name Email  
4.
Half the girls and one-third of the boys of a college reside in the hostel. What fractional part of the student body is hostel dwellers if the total number of girls in the college is 100 and is 1/4th of the total strength?
  • A.
    2/5
  • C.
    1/5
  • B.
    5/12
  • D.
    3/8
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [D]
Explanation :
Number of girls = 100
 
  Number of boys = 300
 
 
  Number of hostel dwellers = 50 + 100 = 150  
 
  Required ratio = 150 : 400 = 3 : 8 =
3
8
   
Report
Name Email  
5.
Between two stations, the first, second and third class fares are in the ratio 9 : 7 : 2. The number of passengers traveling in a day are in the ratio 5 : 3 : 2 respectively in the above classes. If the sale of tickets generated revenue of Rs 98,000 that day and if 200 passengers traveled by third class, what was the fare for a first class ticket?
  • A.
    Rs. 84
  • C.
    Rs. 106
  • B.
    Rs. 92
  • D.
    Rs. 126
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [D]
Explanation :
Ratio of number of passengers is 5 : 3 : 2

If 200 passengers traveled by third class, 500 must have traveled by first class.

Sum of ratio of amount collected = (5 x 9 + 3 x 7 + 2 x 2) = 45 + 21 + 4 = 70

 
 
  Amount collected from 1st class =
45
70
 x 98000
  = Rs. 63,000  
 
 
  Amount collected from 1st class =  
63000
500
   
  = Rs. 126  
Report
Name Email