Home
1.
A train of length 150 metres takes 40.5 seconds to cross a tunnel of length 300 metres. What is the speed of the train in km/hr?
  • A.
    13.33
  • C.
    40
  • B.
    26.67
  • D.
    66.67
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [C]
Explanation :
 
Speed =  
150 + 300
40.5
   m/sec =  
450
40.5
x
18
5
   km/hr = 40 km/hr.          
 
Report
Name Email  
2.
A jogger running at 9 kmph alongside a railway track is 240 metres ahead of the engine of a 120 metre long train running at 45 kmph in the same direction. In how much time will the train pass the jogger?
  • A.
    3.6 sec
  • C.
    36 sec
  • B.
    18 sec
  • D.
    72 sec
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer & Explanation : [C]
Explanation :
 
Speed of train relative to jogger = (45 9) km/hr = 36 km/hr
 
  36 x
5
18
   m/sec = 10 m/sec.    
 
Distance to be covered = (240 + 120) m = 360 m.
 
 
  Time taken =  
360
10
   sec = 36 sec.    
 
Report
Name Email  
3.
A train travelling at 48 kmph completely crosses another train having half its length and travelling in opposite direction at 42 kmph, in 12 seconds, It also passes a railway platform in 45 seconds. The length of the platform is
  • A.
    400 m
  • C.
    500 m
  • B.
    450 m
  • D.
    600 m
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [A]
Explanation :
 
Let the length of the first train be x metres.
 
Then, the length of second train is  
x
2
   metres.    
 
Relative speed = (48 + 42) kmph =   90 x
5
18
   m/sec = 25 m/sec.    
 
 
 
 
  x +
x
2
 
25
 
 = 12 or
3x
2
 
 = 300 or x = 200.
   
 
 
   Length of first train = 200 m.    
 
Let the length of platform be y metres.
 

Speed of the first train =

  48 x
5
18
   m/sec =
40
3
 m/sec.    
 
 
  (200 + y) x
3
40
 = 45
 
600 + 3y = 1800
 
y = 400 m.    
 
Report
Name Email  
4.
A train covers a distance of 12 km in 10 minutes. If it takes 6 seconds to pass a telegraph post, then the length of the train is:
  • A.
    90 m
  • C.
    120 m
  • B.
    100 m
  • D.
    140 m
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [C]
Explanation :
 
Speed =  
12
10
 x 60    km/hr =   72 x
5
18
   m/sec = 20 m/sec.  
 
Length of the train = (Speed x Time) = (20 x 6) m = 120 m.
 
Report
Name Email  
5.
A train 360m long is running at a speed of 45 km/hr. In what time will it pass a bridge 140 m long?
  • A.
    40 sec
  • C.
    45 sec
  • B.
    42 sec
  • D.
    48 sec
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [A]
Explanation :
 
Speed =   45 x
5
18
   m/sec =
25
2
 m/sec.
 
Total distance covered = (360 + 140) m = 500 m.
 
 
  Required time =   500 x
2
25
   sec = 40 sec.    
 
Report
Name Email