46.
The simple interest at x% for x years will be Rs. x on a sum of:
• A.
Rs. x
•  C. Rs. 100 x2
•  B. Rs. 100 x
• D.
Rs. 100x
• Report
Explanation :

 Sum = 100 x S.I. = Rs. 100 x x = Rs. 100 R x T x x x x

Report
 Name Email
47.
An amount of Rs. 1,00,000 is invested in two types of shares. The first yields an interest of
9% per annum and the second, 11% per annum. If the total interest at the end of one year
 is 9 3 %, then the amount invested in each share was : 4
• A.
Rs. 52,500; Rs. 47,500
• C.
Rs. 72,500; Rs 27,500
• B.
Rs. 62,500; Rs. 37,500
• D.
Rs. 82,500; Rs. 17,500
• Report
Explanation :

Let the sum invested at 9% be Rs. x and that invested at 11% be Rs. (100000 - x).

Then,
 x x 9 x 1 100
+
 (100000 - x) x 11 x 1 100
=
 100000 x 39 x 1 4 100

9x + 1100000 - 11x = 39000  = 9750
100 4

 2x = (1100000 - 975000) = 125000 x = 62500.

 Sum invested ar 9% = Rs. 62500.

 Sum invested ar 11% = Rs. (100000 - 62500) = Rs. 37500.

Report
 Name Email
48.
 A sum of money becomes 7 of itself in 3 years at a certain rate of simple interest. 6
The rate per annum is :
•  A. 5 5 % 9
• C.
18%
•  B. 6 5 % 9
• D.
25%
• Report
Explanation :

 Let sum = x. Then, amount = 7x 6

 S.I. = 7x - x = x ; Time = 3 years. 6 6

Rate =   100 x x % = 50 % = 5 5 %
x x 6 x 3 9 9

Report
 Name Email
49.
A sum at Simple Interest amounts to Rs. 1000 in 2 years and Rs. 4000 in 5 years. Find the sum and rate of interest.
• A.
1300
• C.
1200
• B.
1400
• D.
1500
• Report
Explanation :

Amount in 2 years = Rs. 1000

Amount in 5 years = Rs. 4000

 Interest for 3 years = 4000 – 1000 = Rs. 3000

 R = 100 x SI = 100 x 30 = 33 1 PT 1000 x 3 3

P = 100 x SI =
100 x 1000
 100 x 2 3

RT

 = 100 x 1000 x 3 = 1500 100 x 2

Report
 Name Email
50.
A sum of money is lent at S.I for 8 years. If the same amount is paid at 5% higher, Ramesh would have got Rs. 100 more. Find the Principal.
• A.
200
• C.
250
• B.
240
• D.
500
• Report
Explanation :

Let the Principal be P Rs.

Let the first rate of interest be r1

The difference in r is 5

5 x P x N = (Difference in interest) x 100

5 x P x 8 = 100 x 100

 p = 100 x 100 = Rs. 250 5 x 8

Report
 Name Email