Home
11.
Mother's age today is thrice as her daughter's. After 10 years it would be just double. How much old is the daughter today?
  • A.
    10
  • C.
    9
  • B.
    8
  • D.
    11
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [A]
Explanation :
 
  Let the age of the daughter today be ‘x’ years.  
 
    Mother’s age today = 3x years    
 
    After 10 years, we have    
 
    3x + 10 = 2(x + 10) ===> x = 10 years.  
 
Report
Name Email  
12.
The average age of class of 50 students is 24 years. If the average of 10 of them is 22 years, while average of another 10 is 26 years. What is the average of the remaining 30 students?
  • A.
    22
  • C.
    24
  • B.
    32
  • D.
    42
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [C]
Explanation :
 
    Difference Total  
   50 Students 10 (22 Years) - 2 =>
10 (26 Years) + 2 =>
30(?)
-20
+20
 
 
Observe that 10 students have an average of 22 years (2 years below 24). While another 10 students have an average of 26 years (2 years above 24). Thus, the effect by (-2) is nullified by the effect of (+2). As such, the average of remaining 30 students would remain same as 24 years.
 
Report
Name Email  
13.
The ages of Nirmal and Reena are in the ratio of 5:7. Sixteen years ago their ages were in the ratio of 3:5. The present age of Nirmal is
  • A.
    35 years
  • C.
    40 years
  • B.
    45 years
  • D.
    30 years
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [C]
Explanation :
Let the present age of Nirmal and Reena be x and y years.
Given,
x
y
=
5
7
 
 
  y =
7x
5
  ----------- (1)
16 years ago,
x - 16
y - 16
=
3
5
 
 
5x - 80 = 3y - 48
5x - 3y = 32 ----------- (2)
Using (1) and (2) we get
5x - 3  
7x
5
   = 32
25x - 21x = 160
4x = 160
x = 40
Report
Name Email  
14.
Sangeetha is seven years older than Divya. Fifteen years ago, Divya’s age was three quarters of Sangeetha’s age. Find the age of Sangeetha now.
  • A.
    41 years
  • C.
    43 years
  • B.
    36 years
  • D.
    42 years
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [D]
Explanation :
Let Divya’s age = x years and Sangeetha’s age = x + 7
Fifteen years ago, x – 15 =
3
4
 (x + 7 - 15)
4x – 60 = 3x – 24
x = 36
Sangeetha’s age = x + 7 = 36 + 7 = 43 years
Report
Name Email  
15.
The ratio of the ages of mother to that of daughter is 7:3 today. After 5 years, this ratio would be 2:1. How many years old should the mother be at the time of birth of her daughter?
  • A.
    18
  • C.
    22
  • B.
    21
  • D.
    20
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [D]
Explanation :
 
Let the ages of mother and daughter today be “7x” and “3x” years respectively.
Thus, 5 years, hence, we get,
 
 
 
7x + 5 = 2
3x + 5 1
 
 x = 5  
 
Thus, the age of mother today is 35 years and that of daughter’s today is 15 years, Hence, at the time of birth of her daughter, mother should have been (35 - 15) = 20 years old.  
 
Report
Name Email  
16.
Chandrakala got married 8 years ago. her present age is 6   times her age at the time  
5  
of her marriage. Chandrakala's sister was 10 years younger to her at the time of her marriage. The age of Chandrakala's sister is :
  • A.
    32 years
  • C.
    38 years
  • B.
    36 years
  • D.
    40 years
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [C]
Explanation :
 
Let Chandrakala's present age be x years.
 
Then, her age at the time of marriage = (x – 8) years
 
 
  x = 6  (x - 8)    
5    
 
 
5x = 6x - 48  
 
 
48 = 6x - 5x  
 
 
x = 48  
 
Chandrakala's age at the time of her marriage = x – 8 = 48 - 8 = 40
 
Chandrakala's sister's age at the time of her marriage = 40 – 10 = 30 years.
 
   Chandrakala's sister's present age = (30 + 8) years = 38 years.  
 
Report
Name Email  
17.
Two years ago Harshini was 6 times as old as his friend Hema, After 18 years, she will be twice as old as her friend. Their present ages (in years) are.
  • A.
    32, 7
  • C.
    36, 11
  • B.
    34, 9
  • D.
    None of these
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [C]
Explanation :
 
Let Hema's age 2 years ago be x.
Harshini's age 2 years ago = 6x
 
2 (x + 2 + 18) = (6x + 2 + 18)    
 
2 (x + 20) = (6x + 20)    
 
2x + 40 = 6x + 20    
 
40 - 20 = 6x - 2x    
 
20 = 4x    
 
4x = 20    
 
 x = 20/4 = 5  
Their present ages are (6x + 2) and (x + 2)
  = 6 x 5 + 2 and 5 + 2  
i.e., 32 years and 7 years.
 
Report
Name Email  
18.
One year ago, Janardan was four times as old as his son Devdas. Six years hence, Janardan's age will exeed his son's age by 9 years. The ratio of the present ages of Janardan and his son is :
  • A.
    12 : 5
  • C.
    13 : 4
  • B.
    11 : 3
  • D.
    9 : 2
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [C]
Explanation :
 
Let the age of Devdas 1 year ago be x years
 
Then, The age of Janardan 1 year ago be 4x years
 
Six years hence,
 
Janardan's age = 4x + 1 + 6 = 4x + 7
 
Devdas's age = x + 1 + 6 = x + 7
 
Given, Janardan's age will exeed her sons's age by 9 years
 
So, Janardan's age = Devdas's age + 9 years
 
Then, Janardan's age - Devdas's age = 9      
 
 
(4x + 7) - (x + 7) = 9  
 
 
4x + 7 - x - 7 = 9  
 
 
3x = 9  
 
 
x = 9/3 = 3  
 
   Required ratio = (4x + 1) : (x + 1) = 13 : 4  
 
  (4(3)+ 1) : (3 + 1)  
 
  (12 + 1) : (3 + 1)  
 
  13 : 4  
 
Report
Name Email  
19.
15 years hence, Eshwar will be just four times as old as he was 15 years ago, How old is Eshwar at present?
  • A.
    25
  • C.
    35
  • B.
    30
  • D.
    20
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [B]
Explanation :
 
Let the present age of Eshwar be x years
 
Then, given: x + 15 = 4 (x – 15)  
 
 
 x + 15 = 4x - 60  
 
 
 60 + 15 = 4x - x  
 
 
75 = 3x  
 
 
 x = 75/5  
 
 
 x = 25  
 
Report
Name Email  
20.
My Colleague Ramesh is 3 years Senior to me in company. My company's President was 48 years of age when another colleague Venkadesh joined in company while my Company Vice President 46 years of age when I joined in company. If Venkadesh was 4 years senior when Ramesh joined in company. Then, what was the age of my company's President and Vice President when Ramesh joined in company.
  • A.
    58 yrs, 42 yrs
  • C.
    52 yrs, 43 yrs
  • B.
    56 yrs, 44 yrs
  • D.
    53 yrs, 45 yrs
  • Answer & Explanation
  • Report
Answer : [C]
Explanation :
 
Venkadesh
 
(4 years Senior)
  |
Ramesh
 
(3 years Senior)
  |
(myself)
 
President’s age when Venkadesh joined = 48 years
 
Ramesh is 4 years junior to Venkadesh.
 
So, need to add 4 years to calculate President’s age when Ramesh joined in the company
 
Then, President age when Ramesh joined = 48 + 4 = 52 years
 
Vice President’s age when I joined = 46 years
 
Ramesh is 3 years senior to me
 
So, subtract 3 years to calculate Vice President’s age when Ramesh joined in the company
 
Then, Vice President age when Ramesh joined = 46 – 3 = 43 years
 
Report
Name Email  
  • Pages
  • 1
  • 2